Bases del concurs de tetxs del XXIII Teatre de Barra.
CLÀSSICS MODERNS DEL CINEMA (SEGLE XX).
SESSIÓ CONTÍNUA A Blanquerna.
1-Convocatòria i TEMA
Després de l’èxit sense precedents de la passada edició dedicada al cinema clàssic tornem a convertir en sales de cinema els bars de la barriada de Blanquerna. La sessió contínua continua, doncs, però aquesta vegada dedicada als clàssics moderns del segle XX. Els dramaturgs i dramaturgues hauran de repensar una escena d’alguna pel·lícula estrenada entre el 1961 i el 2000. Però no qualsevol pel·lícula, sinó aquells films que van marcar una generació i que es van convertir en icones populars en el seu gènere. Psicosi, Grease, ET o Màtrix, són alguns exemples molt representatius d’aquestes 4 dècades del setè ART. Però n’hi ha molts més….
3- Condicions tècniques
3.1 L’acció ha de transcórrer, obligatòriament, en un bar. El text ha de ser anònim (presentat sota pseudònim) i estar escrit per a dos intèrprets, en llengua catalana o castellana. S’ha d’inspirar, obligatòriament, en una escena d’una pel·lícula del repertori del Cinema Clàssic estrenada entre 1961 i el 2000. El text s’haurà de titular com la pel·lícula en la que estat inspirat.
La representació de l’obra no pot durar més de 15 minuts.
3.2 El text ha de ser inèdit, és a dir, mai publicat, i mai representat a les Illes Balears. En el cas de que hagi estat representat a d’altres comunitats autònomes o països, és obligatori que si fos triat, l’equip artístic (actors i director) siguin professionals i nascuts o residents a les Illes Balears.
3.3 El text s’haurà de presentar en un arxiu PDF en lletra Arial a cos 12. No haurà d’estar escrit en majúscules i les acotacions explicatives hauran d’estar en cursiva.
3.4 Cada participant només pot presentar una obra.
4- Participants
L’accés a aquesta convocatòria és lliure. No s’estableix cap condició d’edat, de residència ni de vinculació a cap sector o activitat professional concreta.
5- Jurat
El jurat estarà presidit per un representant d’Òrbita Editorial i format per un mínim de tres vocals, triats per l’editorial amb el criteri de professionalitat o prestigi reconegut en l’àmbit professional o cultural de la matèria establerta. Hi actuarà com a secretari (amb veu i vot) un membre de l’editorial.
6- Presentació de sol·licituds: requisits, terminis i documentació
6.1 El termini de presentació dels texts acaba a les 23.55 h del diumenge 20 d’agost del 2023. Tota la documentació s’haurà d’enviar, obligatòriament, via correu electrònic a l’adreça: orbitaeditorial@gmail.com.
6.2 El concursant haurà de crear una adreça de correu electrònic a l’efecte on consti el seu pseudònim (i on, en cap cas no es pugui identificar qui és la persona participant). Des d’aquesta adreça haurà d’enviar un missatge i indicar el pseudònim a l’assumpte i en el qual adjuntarà un arxiu que contingui l’obra que presenta a concurs. Aquest arxiu estarà identificat amb el títol de l’obra.
7- Selecció i desenvolupament
7.1 Un cop finalitzat el període d’inscripció, el jurat llegirà tots els textos presentats i es reunirà el dimecres 23 d’agost de 2023, a porta tancada, per seleccionar els 5 textos que seran representats en la propera edició del Teatre de Barra. Es penjarà a la web d’òrbita EDITORIAL i al seu FACEBOOK el títol dels texts finalistes aquell mateix dimecres, entre les 16 i les 17 h. A partir d’aquell moment, els participants finalistes disposaran de 24 hores, és a dir, fins al dijous 24 d’agost de 2023, per a posar-se en contacte amb l’organització, a través del mail d’ÒRBITA o del telèfon 638221173 i identificar-se.
7.2 El jurat es reserva el dret de afegir o excloure un text si ho considera adient en funció de la qualitat dels originals presentats. En tal cas s’afegirien o llevarien els establiments que fossin necessaris per acollir la totalitat dels muntatges.
7.3 Els participants finalistes disposaran fins al 27 de setembre de 2023, dia en que es farà l’assaig general, per preparar la representació de l’obra. Poden seleccionar un director per dirigir la seva proposta o dirigir-la ells mateixos. Així mateix, l’elecció dels dos actors és lliure. En qualsevol cas, els actors i el director escollits han de ser professionals.
7.4 L’organització assignarà el bar a cada obra seleccionada, sempre tenint en compte les necessitats tècniques i les peculiaritats de cadascuna.
7.5 Les obres seleccionades es representaran durant 5 DIJOUS consecutius, els dijous 28 de setembre i 3, 10, 17 i 26 d’octubre. Cada dijous es realitzaran 4 representacions consecutives de cada obra, entre les 20 h i les 23 h. El públic assistent valorarà de 0 a 10 les obres i els intèrprets en una butlleta preparada a l’efecte.
7.6 L’organització es reserva el dret de prorrogar el calendari de representacions si les circumstàncies ho exigeixen i ho permeten.
7.7 El nom de tots els guanyadors es donaran a conèixer, una vegada l’organització hagi conclòs l’escrutini, el dissabte 28 d’octubre de 2023, en un acte públic al teatre municipal Mar i Terra, on es representaran les obres finalistes.
7.8 És obligatori, per a totes les companyies finalistes, participar en la final del Mar i Terra.
8- Pagaments i Premis
8.1 S’estableixen cinc premis:
Premi al millor text
Premi a la millor actriu.
Premi al millor actor.
Premi a la millor obra.
Premi al millor director
8.2 El premi al millor text i al millor director serà atorgat pel jurat responsable de llegir els textos presentats.
8.2 Els premiats rebran el tamboret del Teatre de Barra com a guardó.
8.3 L’entrada per a cada representació costarà 4’5 euros. Del total recaptat, un cop descomptades les despeses relatives a contractació i seguretat social dels actors, es faran les següents particions: El 30% per Òrbita Editorial i el 70 % de la recaptació es repartirà a parts iguals entre les 5 companyies. De la part que li pertoca a cada companyia, el director en cobrarà una sisena part, el dramaturg una altra sisena part, i els actors dues sisenes parts.
8.4 La recaptació de la final del Mar i Terra, l’entrada a la qual costarà 12 euros, un cop descomptada la part corresponent a l’Ajuntament, es dividirà a parts iguals entre les 5 companyies, amb les mateixes proporcions que la recaptació dels bars.
9- Altres determinacions
9.1 ÒRBITA EDITORIAL es reserva el dret, en funció de la qualitat dels textos presentats, de publicar aquells textos que li semblin interessants des del punt de vista literari, encara que no es representin.
9.2 Els dramaturgs cedeixen els seus drets d’autor a ÒRBITA EDITORIAL, que publicarà un recull de totes les obres finalistes. Així mateix, ÒRBITA EDITORIAL tindrà l’exclusivitat de programar les representacions que consideri adequades de les obres finalistes durant les dues temporades següents.
9.3 Un cop acabat el Teatre de Barra i quan ORBITA EDITORIAL programi la representació de les obres finalistes a qualsevol espai de les Illes Balears o a d’altres comunitats autònomes, els actors rebran la part proporcional del 66% recaptat, amb un cachet mínim de 100 euros. Els autors rebran 25 € per cada bolo. Aquest import anirà a càrrec dels beneficis d’ÒRBITA EDITORIAL (34% de la recaptació), i, en cap cas, minvarà el cachet dels actors.
9.4 ÒRBITA EDITORIAL pot introduir les modificacions que consideri convenients en el desenvolupament del concurs per al seu bon funcionament i ha de resoldre totes les qüestions que puguin sorgir pel que fa a la interpretació de les bases.
9.5 La participació en aquesta convocatòria implica l’acceptació estricta de totes les bases, de manera que se n’exclouran les inscripcions que no compleixin les condicions en la forma establerta.
9.6 ÒRBITA EDITORIAL no es fa responsable de les opinions ni de les imatges o dels continguts inclosos a les obres admeses a concurs ni s’hi identifica necessàriament. En qualsevol cas, no s’admetran a concurs.